top of page
Billede af Alexandra Gorn

Enkelfobi

En historie om fobi:

"Jeg har lige så længe jeg kan huske været sindssygt bange for hvepse og bier. Det var med årene blevet således, at jeg ikke kunne sidde ude i en have og slappe af, da jeg konstant var på vagt for, hvad der fløj rundt omkring mig. Når jeg blev konfronteret med en hveps, løb jeg ofte til jeg følte mig i sikkerhed. Ofte kunne jeg bagefter have en stor modvilje mod at komme tilbage, før at der var en der havde forsikret mig om at den var væk. I løbet af få sessioners terapi, blev jeg i stand til at være med min frygt, uden at løbe min vej, og efterhånden fik jeg mere tiltro til mig selv om, at jeg kan godt kunne klare det. I dag har jeg evnerne til at lade hvepsen passere imens jeg er helt rolig"

Enkelfobier er kendetegnet ved at man oplever ubehag i forbindelse med en specifik genstand eller situation. De kropslige reaktioner kan være lig med dem ved panikangst - sveden, rysten, høj puls, hjertebanken, svimmelhed, skiftevis varme og kulde, synsforstyrrelser, kvalme, toilettrang, kvælningsfornemmelser, smerter eller strammen i brystet, prikken i huden og katastrofetanker.

Der er flere som blive fobiske overfor den genstand eller det sted, de oplevede deres første angstanfald. Hvis man kørte i bus, undgår man for fremtiden at køre i bus, eller hvis man spiste noget bestemt rører man ikke det igen. Fobien kan relativt hurtigt afhjælpes, selvom vi ikke kender årsagen til dens oprindelse.  Det handler om at få dæmpet det lidt for overivrige overlevelsessystem, og i i stedet få aktiveret vores hvilenetværk i situationen, hvor fobien indtræffer. Ved at finde ressourcer som hjælper os med at aktivere vores hvilenetværk, vil kroppen efter få gange kunne fortælle sig selv, at alt er okay og slappe af.

bottom of page