top of page
Billede af Hassan Vakil

Helbredsangst

En historie om helbredsangst:

"Jeg ved ikke hvornår det præcis startede, og måske har jeg altid været ekstra opmærksom på signaler fra min krop. Jeg havde en tendens til at scanne min krop flere gange dagligt, og tjekkede især ind til mit hjerte om det slog normalt, og det synes jeg ofte ikke det gjorde, hvilket skræmte mig. Når jeg frygtede noget var i vejen, trak jeg mig, og gik på toilettet for at berolige mig selv, ved at gentage ordene "alt er okay". Nogle gange gik jeg på nettet, og søgte på mine symptomer som ofte kun forværrede min tilstand, og gav mig endnu mere hjertebanken.

 

Det hjalp mig at forstå hvad angsten formål er, og det var først senere igennem terapien at jeg blev bevidst om angstens relation til min opvækst, hvor døden var blevet tabulagt grundet min storebrors død som spæd, der havde efterladt mine forældre i sorg. Det gav mig muligheden for at bearbejde min egen dødsangst, da jeg fik mulighed for at åbne de rigtige døre op i mit eget tempo"

Når man har helbredsangst, er man ofte bange for at lide af en eller flere sygdomme. Folk med helbredsangst lider ofte også af panikangst, fordi frygten for sygdommen i perioder kan eskalere og give følgesymptomer som svimmelhed, hjertebanken, sveden, kvælningsfornemmelser, kvalme osv. Man scanner kroppen for signaler, og fortolker almindelige kropsfornemmelser som farlige, hvilket netop sætter angsten i gang. Tankerne kører i ring omkring sygdommen, man frygter at lide af. På samme måde som tanken om lus kan få hovedbunden til at krible, kan frygten for et hjerteanfald sætte gang i kroppens angstberedskab, og give de samme symptomer som vedkommende frygter.

 

Medicin er ligeledes ofte vanskeligt for mennesker med denne angst, for de læser indlægssedlen om bivirkningerne og kan derved allerede mærke symptomerne, de vil få. Første skridt er at erkende, at man har denne tendens, og det har taget over ens liv. Når det lykkes, er man faktisk kommet rigtig langt, og har nu mulighed for at række ud for at få kontrollen tilbage i sit liv. Når vi dyrker en tankerække eller kropsfornemmelse meget, vil det intensivere og vedligeholde symptomerne.

Mit mål er at hjælpe med at få kontrollen tilbage i dit liv, og lære dig at kan kende forskel på reel og ureel fare og selv kunne vælge hvornår det er nødvendigt at bekymre sig. Det vil frigive en masse energi at kunne træffe det valg, som man kan bruge på de ting, man holder af, i stedet for at være bekymret.

Der er ingen bivirkninger ved min terapi, så det vil måske kunne hjælpe dig at tale med mig om, hvad du går med.

bottom of page