top of page
Læn dig mod radiator

Præstationsangst

En historie om præstations angst: 

"Mit job indebar, at jeg til tider skulle lave oplæg for en forsamling. Det kunne tage pusten fra mig at vide, at jeg om en uge skulle stå foran en masse mennesker. Bare det at tænke på det fik mit hjerte til at slå hurtigere, min hals snørede sig sammen, og jeg blev helt tør i munden. Min frygt var at gå i stå, og glemme hvad jeg skulle sige. Så ville jeg helt sikkert føle mig inkompetent. Et intensivt terapiforløb, hvor jeg fik hjælp til at regulere de fysiske symptomer, og arbejde med de sider af mig, der led under forventningspres og usikkerhed, hjalp mig med at blive rolig. I dag ser jeg frem til at holde oplæg"

Præstationsangst har ofte de samme kropslige symptomer som panikangst eller socialangst. Det vil sige, at man kan opleve hjertebanken, svimmelhed, rysten, sveden, kvalme, synsforstyrrelser, toilettrang, kvælningsfornemmelser, strammen eller smerter i brystet, prikken i huden og katastrofetanker. Her er angsten derimod rettet mod det at skulle "præstere" i situationer, hvor man kan blive bedømt af andre. Angsten for at blive angst kan fylde meget, hvis man ved man skal lave en fremlæggelse om 2 måneder, og ødelægge livskvaliteten fordi fremlæggelsen fylder i ens bevidsthed. Angsten kan vise sig, hvis man skal holde en tale, sige noget i et klasselokale, gå til eksamen eller til en jobsamtale. I terapien vil man lære at kunne dæmpe angsten og i stedet bevare roen, så man kan føle sig kompetent når man skal udtrykke sig foran andre.

Hvorfor gå rundt og frygte at stå foran andre, når det er muligt at slippe af med sin usikkerhed og blive selvsikker og fri?

bottom of page